Zaniklá ves Křelová Lhota stávala nad rybníkem za dnešními sady u Dětkovic. Písemná zmínka z r. 1317. Datace nálezů potvrzuje ves již do pol. 13. století. Rok a příčina zániku vesnice nejsou známy.
Rybník Ve Skalici, nad kterým stávala Křelová Lhota
Graficke pismenko Nad nově zrekonstruovaným rybníkem Ve Skalici na potoce Hranečnice, asi 800 m severozápadně za obcí Dětkovice u dnešních jabloňových sadů, stávala ve středověku ves jménem Křelová Lhota (latinsky Chrzyelonis Elhota). První písemná zmínka se váže podle V. Nekudy k roku 1317 (uvedeno v jeho soupisu zaniklých vesnic na Moravě z r. 1961). Vesnice patřívala do plumlovského panství. Nalezená keramika z místa však dataci osídlení posunula již do poloviny 13. století. Zdejší sídelní objekty měly mít podobu protáhlých oválů a zaujímaly místo v mírném svahu nad zmíněným rybníkem na hraničním katastru Dětkovic a Určic. Dnes však již nic v místě bývalé ...
Rozehnal Ivo - zdroj: Plumlovský zpravodaj 4.12.2000, 31.7. 2016

zaniklý