kaple Panny Marie Lurdské

kaplnka Panny Márie Lurdskej, Záblatie
Dobře udržovaná drobná kaple se zvonicí byla postavena v r. 1831, což dokládá datace v nice nad zvonem. Uvnitř kaple se nachází v proskleném výklenku socha Panny Marie Lurdské.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Kaple Panny Marie Lurdské se zvonicí pochází z roku 1831, což dokládá datace v nice nad zvonem. Tato dobře udržovaná drobná sakrální stavba se sochou Panny Marie stojí na západním Slovensku v Trenčíně, v městské části Záblatie, v ulici Pri parku vedle kulturního domu. Ves leží v západní části Trenčína, na pravém břehu Váhu pod úpatím Bielych Karpat. Zvon kaple zvoní vždy večer, před svatou mší a při úmrtí. Kaple stojí nedaleko nejvýznamnější památky v Záblatí, kterou je zdejší nepřístupný renesanční kaštěl (typ zámku), v němž se shodou náhod nachází také kaple Panny Marie. V okolí je však hned několik zajímavých přístupných památek, mezi ty nejzajímavější patří nepřehlédnutelný Trenčianský hrad a zřícenina opevněného kláštera benediktinů u Skalky pri Trenčíne.
Luděk Vláčil- zdroj: http://orechove.fara.sk//zablatie.htm a další, 31.7. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec