Existence Latinské školy je doložena v letech 1477-1482. Žáci se učili latině a třem základním vědám. Původně zde vyučovali evangeličtí faráři. Nad okny sedm renesančních kamenných desek s latinskými a řeckými nápisy. Uvnitř místnost s hřebínkovou klenbou.
Latinská škola v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se leží 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Latinská škola se nachází na Kostelním náměstí proti vchodu do kostela Nanebevzetí Panny Marie.
Pavel Vitek, 27.7. 2016

historie

Doba vzniku Latinské školy není přesně známa. Její existence je však doložena v letech 1477-1482. V roce 1541 shořela při velkém požáru města. Obnovil ji poté až Ladislav z Boskovic. Latinská škola odpovídá současné střední škole. Žáci se zde učili latině a tři základní vědy: gramatiku, rétoriku a dialektiku (trivium), případně se vyučovala i matematika a další předměty. Školu původně spravovali evangeličtí faráři, kteří studovali ve Wittenbergu.

popis

Latinská škola v Moravské Třebové je renesanční stavba stojící proti kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Její stěny jsou popsány citáty z antických děl, které sloužily při výuce. Na venkovní straně nad okny je sedm renesančních kamenných desek s latinskými a řeckými nápisy. Uvnitř je velká místnost s krásnou hřebínkovou klenbou, zakončenou konzolami, s naučnými latinskými nápisy, jménem tehdejšího ředitele školy a vročením 1566. V současnosti se