Renesanční budova městské zbrojnice z let 1575-1585, zv. Vodní branka. Dnes slouží jako malé muzeum věnované městu Uničovu a historii kraje.
Graficke pismenko Historické jádro královského města Uničova obepínal pás hradeb, který je částečně dochován v západní části. V jižní se dochovalo pouze malé torzo s nádhernou tzv. Vodní brankou. Ta je přístupná přes zasypaný vodní příkop dřevěnou lávkou, která začíná u budovy zvané "zámeček", dnes sloužící jako pracovní úřad. Samotná Vodní branka je bývalá městská zbrojnice. Jedná se o renesanční budovu z let 1575-1585. Svůj název převzala po kdysi vedle stojící vodní Olomoucké bráně.
Dnes slouží jako malé muzeum. Nachází se zde expozice nálezů od pravěku do první pol. 20. století na Uničovsku. V druhé části muzea je pracovna bývalých starostů s galerií těchto nejstarších představitelů města.

Rozehnal Ivo - zdroj - web muzeumunicov a info v místě, 20.7. 2016