zámek Kořen

starý zámek
Starší ze dvou zámečků v malé vsi. Jeho zdivo pochází z 18. století. Zámeček postupně chátral a byl určen k demolici. Nakonec byl alespoň provizorně zastřešen.
Kořen-starý zámek
Graficke pismenko Malá ves Kořen, nyní místní část obce Olbramov, je dostupná slepou silničkou III. třídy, která odbočuje ve vsi Vysoké Jamné ze silnice II/201 k jihu. Vsí prochází dálková, modře značená turistická trasa od Tachova a Plané do Konstantinových Lázní a dále na Plzeňsko, kde v obci Čeminy končí na červené značce. Oblast leží mimo železniční síť.
21.7. 2016

historie

I když zdivo tzv. starého zámku lze datovat asi do 18. století, zámecký přídomek si vysloužilo snad jako sídlo vrchnostenských správců, jimž údajně sloužilo ještě na počátku 20. století. První zmínky o vsi pocházejí z r. 1379, kdy byl jejím majitelem jistý Kozihlav, dále se ve vlastnictví vesnice střídají jména jako Racek ze Švamberka či pánů z Třebele a Volfštejna. Od 16. století střídají známé Šliky exoticky znějící jména šlechticů jako Jan ze

popis

Zámek vypadá jako dnešní obyčejná chalupa. Jedná se o patrové stavení čtvercového půdorysu z lomového kamene bez omítnutí. Střecha je pultová s nízkými dřevěnými štíty.
    Vlastislav Mareček, 17.7. 2016