Barokní kostel sv. Petra a Pavla z let 1706-1708 nahradil gotickou stavbu zničenou požárem r. 1610. Z barokního vybavení vyniká oltář s obrazem Černé madony, kopií obrazu Madonny della Lettera v sicilské Messině, tabulový oltář sv. Jana Nepomuckého a kazatelna. Kostel není v současnosti využíván.
Kolešovice - kostel
© Jiří Špaček, 07/2016
Graficke pismenko Chmelařská obec Kolešovice je prvně zmiňována r. 1318. Ačkoli leží jen asi 60 km severozápadně od Prahy, žilo v ní převážně německé obyvatelstvo, takže před 2. světovou válkou byl městys Koleschowitz jako součást tzv. Sudet připojen k Říši. Po vystěhování Němců klesl počet obyvatel na polovinu. Dnes jich má obec asi 850. Kolešovice leží na křižovatce silnic III. třídy jižně od Hořesedel na silnici I/6 a západně od Kněževsi na silnici II/227. Turistické značky tudy neprocházejí. Místní zámek slouží jako domov pro seniory. V r. 1883 byla zprovozněna místní železnice Krupá-Kolešovice, která měla sloužit především zdejšímu cukrovaru, který byl založen r. 1868. Ten ...
14.10. 2016

historie

Kostel sv. Petra a Pavla stojí uprostřed obce nedaleko zámku. Datum jeho založení není známo, ale už v r. 1352 byl farním. Další zmínky o něm pocházejí z r. 1360, kdy je uváděn farář Svatomír. Také ze 14. a 15. století jsou známa jména některých kněží, bližší zprávy o kostele jsou však až z r. 1610, kdy vyhořel. Za třicetileté války ztratil i svou duchovní správu a až r. 1665 byla v Kolešovicích zřízena administrace. V letech 1706-1708 nechal

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a webové stránky obce), 14.10. 2016

Rakovník  (RA)