Moje místa 0
Barokní kostel Povýšení sv. Kříže vznikl nad původní gotickou hradní kaplí sv. Kateřiny r. 1724 při přestavbě hrabětem z Valdštejna. Při hloubení základů byl v zemi nalezen kříž patrně z husitské doby, proto mu byl nový kostel zasvěcen. Kostel od r. 1857 farní, nyní filiální ve farnosti Beroun.
Nižbor - kostel
© Jiří Špaček, 07/2016
Graficke pismenko Nižbor je velká obec na Berounce, dříve Mží, která jí dala jméno. Hrad Nižbor na skále nad řekou dostal německé pojmenování Miesenburg, tedy hrad nad Mží, a je prvně připomínán r. 1265. Ves pod ním se až do r. 1946 jmenovala Nová Huť (pod Nižborem). Původní jméno měla podle železné hutě, která zanikla po povodni r. 1872. Dnes má obec asi 1500 obyvatel a prochází jí silnice II/116 z Lán do Berouna. V Nižboru z ní odbočuje přes most silnice III. třídy směrem na Nový Jáchymov. Obec má nádraží na trati 174 z Berouna do Rakovníka, které leží na levém břehu řeky. V Nižboru začíná okružní naučná stezka na keltské oppidum Stradonice, končí tu červená značka ...
10.9. 2016

historie

Původní hradní palác v Nižboru byl zakončen nad špicí ostrohu raně gotickou kaplí sv. Kateřiny o rozměrech 8 x 5,5 m. Měla jedno pole křížové klenby a zdi členěné válcovými sloupky s výklenky. Podélná osa bývalé kaple směřuje k východu, tedy kolmo na osu nynějšího kostela. Při přestavbě původního hradu za Jana Josefa hraběte z Valdštejna r. 1724 do nynější podoby byla ke kapli sv. Kateřiny přistavěna sakristie. Při hloubení základů byl v zemi

Jiří Špaček (s využitím informační vývěsky na místě), 7.9. 2016