Kostel gotického původu prvně doložen r. 1352. Při částečné barokizaci koncem 17. stol. přistavěna věž a boční kaple. V průchozím podvěží proti vchodu obraz Nanebevzetí Panny Marie z r. 1780. Vnitřní zařízení převážně novorenesanční. Nyní filiální kostel farnosti Spálené Poříčí.
Těnovice kostel
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Ves Těnovice je prvně doložena r. 1352, dnes má asi stovku obyvatel a je částí města Spálené Poříčí. Leží na křižovatce silnic III. třídy, které spojují místní části Lipnice, Hořehledy a Lučiště. Nejbližší železniční zastávka Lipnice na regionální trati 175 z Rokycan do Nezvěstic je vzdálena 4 km. Vsí neprocházejí žádné turistické značky. Ves však získala značnou publicitu po vybudování buddhistického meditačního centra na návrší nad jejím severním okrajem.
Těnovický kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází na hřbitově ve východní části návsi při silnici na Hořehledy.
16.7. 2016

historie

V Těnovicích byl farní kostel již počátkem 14. stol. Byl postaven ve slohu cisterciácké gotiky a prvně se připomíná v registrech papežských desátků r. 1352. Z farářů nejstarší doby se jako první uvádí Matěj, a to do r. 1380. Kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní stavba gotického původu, z níž se v původní podobě zachoval pětiboce uzavřený presbytář. Stavba byla částečně zbarokizována koncem 17. stol. Při této úpravě byla přistavěna věž

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 7.8. 2016

Plzeň-jih  (PJ)