Osamělý kostel na hřbitově je raně gotického nebo dokonce románského původu z 13. stol. Okolní ves Chylice zanikla počátkem 17. stol. Po třicetileté válce opraven v letech 1675-1676 a doplněn o věž, opravován dále r. 1773 a 1882. Zařízení převážně barokní z 2. poloviny 17. stol.
Chylice (Mirošov) - kostel
© Jiří Špaček, 07/2016
Graficke pismenko Na severním okraji katastru města Mirošov při silnici III. třídy, zvané Čtrnáctka, stojí na stále funkčním hřbitově osamělý kostel sv. Jakuba Většího, který je patrně románského původu. Je to jediný pozůstatek zaniklé vsi Chylice, dříve též Chýlice, která existovala již ve 12. stol. a za nejasných okolností zanikla počátkem 17. stol. ještě před třicetiletou válkou. Silnice Čtrnáctka vede z Mirošova k severu přes Hrádek do Rokycan. Asi 2 km východně od kostela je na regionální trati 175 nejbližší nádraží Mirošov.
16.7. 2016

historie

Ves Chylice byla velmi starého původu, zmiňována je již r. 1194, kdy ji král Přemysl Otakar I. věnoval břevnovskému klášteru benediktinů. Kostel tu podle některých pramenů stál již r. 1295, bezpečně je však zmiňován r. 1352, kdy byl pořizován soupis papežských desátků. Podle některých badatelů byl za husitských válek kostel i s vesnicí vypálen. Vesnice je ještě zmiňována r. 1565, v r. 1616, tedy ještě před vypuknutím třicetileté války, je již

Jiří Špaček (s využitím webových stránek farnosti Rokycany a vývěsky na místě), 10.8. 2016