Moje místa 0
Pozdně barokní kostel sv. Barbory z let 1750-1758 nahradil gotickou stavbu doloženou od r. 1352. Plány zhotovil František Ignác Prée ve službách Valdštejnů a Fürstenbergů na křivoklátském panství. Zařízení z doby stavby. Kostel nyní filiální ve farnosti Rakovník.
Lužná - kostel
© Jiří Špaček, 07/2016
Graficke pismenko Velká obec Lužná přiléhající k severovýchodnímu okraji Rakovníka je prvně zmiňována r. 1352 a dnes má asi 1900 obyvatel. Po vybudování nádraží, které je vzdáleno asi 2 km severně od historického centra, vznikla kolem něj druhá část obce běžně zvaná Lužná II. V současnosti je to nejznámější část obce, neboť tu bylo v bývalé výtopně u nádraží zřízeno železniční muzeum.
Lužnou prochází silnice III. třídy, vycházející východně od Rakovníka ze silnice II/237 k severu do Lišan. Nádraží Lužná je železniční křižovatkou, kde z trati 120 Praha-Rakovník vychází trať 124 do Žatce.
Vlastní Lužnou neprochází žádná turistická značka, pouze Lužnou II vede modrá z Rakovníka na hřeben Louštína.
Jiří Špaček, 13.7. 2016

historie

Farní kostel v Lužné je doložen již ve 14. stol., fara však zanikla za husitských válek a zprávy o kostele od r. 1422 chybějí. Současná stavba je pozdně barokní z let 1750-1758, vybudovaná podle plánů architekta Františka Ignáce Prée (1702-1755). Prée si získal jméno jako žák Františka Maxmiliána Kaňky a spolupracovník Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Nějakou dobu působil na Křivoklátsku ve službách Valdštejnů a Fürstenbergů, kde postavil nebo

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a různé webové stránky), 17.9. 2016