Moje místa 0
Kostel sv. Havla opata gotického původu z r. 1330 později zbarokizován, věž o výšce 27 metrů přistavěna během přestavby v letech 1840-1844, současná podoba z r. 1890. Poslední rekonstrukce v letech 2000-2002. Nyní filiální kostel ve farnosti Smečno.
Tuchlovice - kostel
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Tuchlovice jsou prvně doloženy r. 1283, v současnosti jsou velkou obcí asi s 2000 obyvateli. Od počátku 2. poloviny 20. stol. do r. 2002 byl jejich rozvoj ovlivněn těžbou černého uhlí probíhající v bezprostředním sousedství. Obcí prochází úsek silnice II/606 spojující Velkou Dobrou a Nové Strašecí a kolem ní vede dálnice D6. Nejbližší nádraží Stochov na trati 120 je vzdáleno asi 2 km západně. Obcí neprochází žádná turistická značka. Kostel sv. Havla opata stojí přímo u hlavní silnice na návsi.
13.7. 2016

historie

Kostel sv. Havla opata byl založen jako gotický kolem r. 1330. Z původní stavby zůstal dodnes dochován presbytář. Kostel byl mnohokrát přestavován a upravován, nejvýznamnější je však přestavba v letech 1840-1844, během níž byla na západní straně přistavěna věž o výšce 27,2 m. Současný vzhled kostel získal r. 1890 po prodloužení sakristie. Hřbitov, který se rozkládal kolem, byl zrušen r. 1790. Ve 20. stol. kostel chátral, proto byla v letech

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a informace z vývěsek na místě), 9.8. 2016