Kaple svatého Jana Nepomuckého postavena v roce 1722. Vzácným dílem je velký vyřezávaný barokní oltář, národní kulturní památka. Na průčelí v nice soška sv. Jana Nepomuckého. Vybavení kaple moderní.
Kaple sv. Jana Nepomuckého v Opatově
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Opatov leží 10 km severně od Svitav a 15 km jihozápadně od Lanškrouna. Kaple sv. Jana Nepomuckého se nachází v severní části obce vpravo od silničního obchvatu směrem na Lanškroun.
Pavel Vitek, 5.7. 2016

historie

Opatov byl založen kolem roku 1247. Významnou historickou stavbou Opatova je barokní kaple svatého Jana Nepomuckého. Byla postavena místním farářem Matějem Peschkem v roce 1722. Cenná je především díky vzácnému velkému vyřezávanému baroknímu oltáři. Ten je národní kulturní památkou.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 5.7. 2016

popis

Kaple je obdélníkového tvaru s neodstupněným půlkruhově uzavřeným presbytářem a s okrouhlým šnekem po severní straně. Stěny jsou zevně členěny lizénovými rámy a okny půlkruhovitě uzavřenými. V ose presbytáře je umístěno oválné okno, v zadním průčelí štít zakončený trojúhelníkovým tympanonem. Kaple je valeně klenutá s lunetami. Zařízení se skládá z hlavního oltáře pocházejícího z roku 1730. V bohatě zdobeném rámu je obraz sv. Jana Nepomuckého od