Kostel sv. Vavřince je prvně zmiňován jako farní r. 1384, důkladně upraven r. 1854, dnes v podobě z 19. stol. Jednolodní stavba s trojboce uzavřeným presbytářem, vnitřní vybavení vesměs z 18. a 19. stol. Hlavní oltář pochází z let 1720-1730, oltářní obraz z r. 1848 maloval F. H. Riegel.
Pátek kostel
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Obec Pátek se nachází v Polabské nížině 3 km severovýchodně od lázeňského města Poděbrady. První písemná zmínka o ní pochází z r. 1345. Zdejší kostel sv. Vavřince byl založen po roce 1350. Mezi další pamětihodnosti vesnice patří kaplička z r. 1868. K napájení místních rybníků byl koncem 15. století zřízen Lánský kanál, nyní zvaný Sánská strouha, se čtyřmi mlýny, z nichž dva stojí na území Pátku. Dále je zde ještě Záchranná stanice pro ohrožené a handicapované živočichy. Obcí Pátek, která má dnes přes 500 obyvatel, prochází pouze silnice III. třídy spojující Poděbrady a Úmyslovice. Nejbližší nádraží v Poděbradech na trati 231 z Prahy do ...
29.6. 2016

historie

Do historie Pátek vstupuje až v polovině 14. stol., avšak z archeologických nálezů je známo, že osada tu stávala již v mladší době libické, tedy v 10. a 11. století. Původní stará osada se však nekryje s místem obce nynější. Nálezy se stopami prvotního osídlení dokazují, že původní osada vznikla a rozkládala se tam, kde je také postaven kostel sv. Vavřince a teprve později byla přemístěna na místo nynější. Podle některých badatelů byla osada

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce Pátek a farnosti Poděbrady), 29.6. 2016