Obecní kaple sv. Václava v Příšovicích je hodnotná novogotická stavba z let 1883–1884, zbudovaná Josefem Karnoldem, knížecím stavitelem Rohanů, a připomínající spíše kostel. Vnitřní vybavení je převážně dílem řezbáře Petra Buška z Husy, proslulého pracemi pro zámek Sychrov.
Kaple sv. Václava Příšovice
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Protáhlá obec na pravém břehu Jizery nedaleko Turnova je prvně doložena již r. 1318 a zaznamenala významný růst zejména ve 2. polovině 20. stol. v důsledku rozvoje průmyslu. Má nyní asi 1400 obyvatel a mísí se tu panelová zástavba s historickou vesnickou, mezi níž vynikají dva statky ze 16. stol. a roubená Maškova chalupa, všechny chráněné jako kulturní památky. Na pravém břehu Jizery vznikly po r. 1973 dvě pískovny, zásobující místní panelárnu. Po útlumu těžby v 90. letech 20. stol. byly zatopeny a nyní obě vodní plochy o rozloze 27 a 12 ha slouží rekreaci. Je tu vyhledávané koupaliště, kemp a jachtařský klub. V prostoru mezi ...
28.6. 2016

historie

Obecní kaple sv. Václava v Příšovicích je novogotická stavba z let 1883–1884, která nahradila původní kapli sv. Cyrila a Metoděje z r. 1850. Je dílem knížecího stavitele ve službách Rohanů Josefa Karnolda ze Sychrova. Vznikla z iniciativy obce nákladem 6 000 zlatých. Základní kámen stavby byl posvěcen 10. dubna 1883. Oltářem, kazatelnou a lavicemi kapli opatřil řezbář Petr Bušek z Husy, varhany dodal D. Kerble z Lomnice nad Popelkou. Svěcení

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce Příšovice a farnosti Mnich. Hradiště), 28.6. 2016