Na hřbitově raně gotický kostel Nalezení sv. Kříže z 2. pol. 13. stol. s barokně upravenou lodí. Jednolodní stavba s mohutnou hranolovou věží před západním průčelím, v ní zachována střílnová okénka. V interiéru dva gotické hrotité portály. Zařízení kostela nyní pseudoslohové.
Kostel Zliv
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Vesnička Zliv má dnes jen asi 50 obyvatel a je místní částí města Libáň. Její historie je však dlouhá, neboť r. 1327 se podle ní psal Jaroslav ze Zlivi a ještě o století dříve tu již stál kostel. Zliv leží na silnici II/280 spojující Libáň a Kopidlno, a to asi 2 km jihovýchodně od vlastní Libáně. Turistické značky se vsi vyhýbají stejně jako železnice a značené cyklotrasy.
25.6. 2016

historie

Vesnička Zliv je dnes malá a bezvýznamná, ve středověku však byla centrem panství, které je prvně doloženo r. 1327 v přídomku Jaroslava ze Zlivi. Již ve století předcházejícím tu však navíc stál raně gotický kostel Nalezení sv. Kříže. Nachází se na severním okraji vsi na malé vyvýšenině se hřbitovem, vedle něhož stávala gotická tvrz z počátku 15. stol. Tvrz je prvně doložena r. 1422, když však r. 1525 byla se dvorem a vsí prodána ke

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI, Svoboda 1989), 25.6. 2016

Jičín  (JC)
    Zliv