Kostel sv. Matouše v Záhornici gotického původu prvně připomínán r. 1357. V 18. stol. barokně upraven a vybaven zařízením. Ve zdi starého hřbitova empírová zděná zvonice z r. 1840, která nahradila dřevěnou, zbořenou pro zchátralost r. 1824.
Kostel a zvonice Záhornice
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko První písemná zpráva o vsi Záhornice pochází z r. 1225 ve spojitosti se směnným obchodem krále Přemysla Otakara I. Další zmínky jsou ze 14. století, kdy ji měli v držení kartuziáni z kláštera v Poděbradech. Po husitských válkách se ves stávala střídavě součástí různých sousedních panství. Před vánocemi v r. 1836 vypukl velký požár a téměř celou ves zničil. Další velký oheň pohltil 28 stavení 17. června 1899. Dominantu obce tvoří gotický, později barokně upravený kostel sv. Matouše, který stojí v místech původního kostela zmiňovaného již v r. 1357 a v sousedství bývalého panského dvora. Vedle kostela je empírová zvonice z r. 1840. ...
22.6. 2016

historie

Kostel sv. Matouše v Záhornici, pův. zasvěcený sv. Kříži, je gotického původu a prvně je připomínán již r. 1357. Stojí na západním okraji obce a je chráněn obloukem potoka podobně jako býv. panský dvůr v sousedství. Kolem něj býval hřbitov, nyní nahrazený novým severně od zástavby. Kostel byl v 18. stol. barokně upraven. Je to jednolodní obdélná stavba s pravoúhle uzavřeným presbytářem a obdélnou sakristií při severní straně. Nároží jsou zevně

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982; Karel Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 1994), 22.6. 2016

Nymburk  (NB)
    Záhornice