Moje místa 0
Kryté schodiště tvořící přístupovou cestu na hřbitov na Křížovém vrchu. Na portálu schodiště letopočet 1575. Postaveno za Jana z Boskovic. Schodiště kryté šindelovou střechou. V roce 1999 po požáru zrekonstruováno.
Schody mrtvých vedoucí ke hřbitovu na Křížovém vrchu v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Tak zvané Schody mrtvých najdeme východně od centra města pod městským hřbitovem Na Křížovém vrchu.
Pavel Vitek, 18.6. 2016

popis

Schody mrtvých jsou kryté schodiště, které tvoří přístupovou cestu na hřbitov na Křížovém vrchu. Jedná se o schodiště s portálem, na kterém jsou znaky pánů z Boskovic. Bylo postaveno za panování Jana z Boskovic. Má kamenné ostění, letopočet 1575 a znak s moravskou orlicí. Vstup tvoří renesanční portál s nápisem Selig sind die Todten, die im Herr sterben, v překladu Blaženi jsou mrtví, kteří zemřeli v Pánu. Schodiště je kryté šindelovou