Dominantní evangelický kostel v Opolanech byl vybudován v novorenesančním slohu r. 1893. Až do konce r. 1992 byl sídlem samostatného farního sboru Českobratrské církve evangelické, od r. 1993 slouží jako kazatelská stanice.
Opolany kostel
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Opolany jsou prvně doloženy r. 1227 jako majetek kláštera benediktinek u sv. Jiří na pražských Hradčanech, od r. 1487 až do konce feudalismu byly součástí kolínského panství. Dnes mají přes 400 obyvatel a jako obec zahrnují ještě další tři místní části. Leží na pravém břehu Cidliny a prochází jimi silnice III. třídy z Libice nad Cidlinou do Žehuně. Nejbližší železniční zastávka Sány na trati 020 z Velkého Oseka do Hradce Králové je vzdálena asi 2 km. Přes Opolany prochází dálková cyklotrasa sledující přibližně tok Cidliny od Poděbrad až do Chlumce nad Cidlinou. Evangelický kostel stojí v centru obce a tvoří její dominantu.
Kromě evangelického kostela je na východním okraji Opolan také významný evangelický hřbitov, založený r. 1899 a r. 1989 prohlášený za kulturní památku.

12.6. 2016

historie

Evangelický kostel v Opolanech byl vybudován r. 1893 v novorenesančním slohu. Letopočet výstavby je vyznačen i na vstupním průčelí. Svým vzhledem a umístěním představuje dominantu obce. Až do konce r. 1992 byl sídlem samostatného farního sboru, od r. 1993 slouží jako kazatelská stanice při farním sboru Českobratrské církve evangelické v sousední Libici nad Cidlinou. Nedělní bohoslužby se tu konají dvakrát do měsíce.
    Jiří Špaček (s využitím webových stránek Českobratrské církve evangelické), 12.6. 2016

Nymburk  (NB)