Původně evangelický kostelík byl postaven v novogotickém slohu v l. 1883-1884 z iniciativy Dr. Hermana Brehmera s podporou Dr. Theodora Römplera. Po odsunu německého obyvatelstva r. 1945 se kostelík stal římskokatolickým a dne 29. června 1997 byl Tadeuszem Rybakem povýšen na farní.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Vesnice Sokołowsko (německy Görbersdorf) se nachází v jižním Polsku v Dolnoslezském vojvodství (polsky Województwo dolnośląskie) v okrese Wałbrzych asi 4 kilometry severovýchodně od města Mieroszów. Sokołowsko obklopuje Park Krajobrazowy Sudetów Wałbrzyskich s množstvím turistických cest. Kromě krásné krajiny je zde k vidění i několik zajímavých cihlových staveb. Na okraji vsi je rozsáhlá ruina sanatoria Grunwald, nedaleko od něj se nachází pravoslavný chrám sv. Michaela archanděla a v parku přibližně v centru vesnice stojí původně evangelický, nyní římskokatolický farní kostel Panny Marie Královny světa (polsky kościół Matki Bożej Królowej ...

historie

Kdy ves, jejíž historie je spojena s nedalekým hradem Radosno, vznikla, není známo. Prvně se uvádí v roce 1357 pod německým názvem Goerbersdorff. Některé zdroje uvádějí, že zde stála sakrální stavba již v 17. století. V letech 1883-1884 byl z iniciativy Dr. Hermana Brehmera s podporou Dr. Theodora Römplera z příspěvků od pacientů postaven současný nevelký jednolodní novogotický evangelický kostelík. K vysvěcení a otevření chrámu došlo dne 18.

Luděk Vláčil - zdroj: http://dolny-slask.org.pl a další, 3.11. 2016