pravoslavný chrám sv. Michaela archanděla

cerkiew św. Michała Archanioła, Sokołowsko
Pravoslavný chrám byl postaven v l. 1900–1901 s požehnáním petrohradského metropolity Palladiuse. Dne 3.9.1901 slavnostně vysvěcen. Věřícím sloužil do konce 30. let 20. stol. a poté chátral. Od r. 1996 je znovu v majetku pravoslavné církve. Dne 5.4.1997 byl znovu vysvěcen.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Malebný pravoslavný farní chrám (správný český výraz pro kostel východní [tj. pravoslavné čili ortodoxní] církve) sv. Michaela archanděla naleznete nedaleko česko-polské hranice jihovýchodně od obce Sokolowsko. Nejlépe se k němu dostanete z ulice Parkowa nebo Unislawska. Chrám je zpřístupněn veřejnosti a klíče jsou umístěny v nedaleké domě sv. Alžběty v ulici Parkowa č. p. 4. K dalším zajímavým stavbám Sokolowska patří například ruiny bývalého sanatoria Grunwald nebo zříceniny zámečku Friedenstein a hradu Radosno.

historie

Chrám byl postaven v letech 1900–1901 s požehnáním metropolity Petrohradu Palladiuse díky úsilí Bratrstva sv. Vladimíra (Bractwo św. Włodzimierza) nedaleko sanatoria Grunwald v Sokolowsku, které hojně navštěvovali věřící pravoslavného vyznání. Dne 3. září 1901 jej slavnostně vysvětil kaplan ruské ambasády v Berlíně presbyter Aleksy von Maltzow. Věřícím sloužil do konce 30. let 20. stol. Po druhé světové válce byl opuštěn a chátral. V r. 1984 byl

Luděk Vláčil- zdroj:http://www.powiat.walbrzych.pl, http://www.szlakikulturowe.dolnyslask.pl a další, 15.6. 2016