Socha pochází až z druhé třetiny 18. století. Starší kamenný podstavec nese dataci 1693. Socha zhotovena z šedého pískovce. Světec oblečen tradičně v klerice s biretem na hlavě. Nemovitá kulturní památka ČR zapsaná na seznamu NPÚ.
Graficke pismenko Benátky nad Jizerou leží u dálnice D10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví. Nachází se 17 km jižně od Mladé Boleslavi a 26 km severovýchodně od severovýchodního okraje Prahy. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdeme v horní části města zvané Nové Benátky, v západní části Husova náměstí.
Pavel Vitek, 11.6. 2016

historie

Na místě, kde na nynějším Husově náměstí stojí barokní socha sv. Jana Nepomuckého, stával podle některých pramenů pranýř. Na místě této stavby sloužící k trestání však od roku 1693 stojí socha. Na hranolovém kamenném podstavci, který je obklopen pískovcovými balustrádami, nalezneme kromě aliančních znaků také dataci 1693. Toto datum se však vztahuje k podstavci sochy. Samotná světcova socha pochází až z druhé třetiny 18. století. Je příkladem

popis

Socha sv. Jana Nepomuckého je zhotovena z šedého pískovce a je orientována čelem k východu. Výška sochy tvoří asi třetinu výšky celkové kompozice s podstavcem. Základna kompozice je tvořena zděnou podnoží čtvercového půdorysu. V jejích rozích při úpatí schodiště jsou na obou stranách dochované zbytky kamenných pilířových patníčků. Na podnož navazuje vysoký podstavec, kolem kterého se vine po stranách prohnutá balustráda. Sokl přechází v široký