Dřevěná zvonice o výšce 12 m vystavěna kolem r. 1600. Jde o kombinovanou konstrukci vzpěradlovou a štenýřovou. Dolní část zvonice je proto osmiboká, horní patro čtyřboké a střešní část končí strmou špicí. Z původních dvou zvonů byl jeden zrekvírován za 1. světové války.
Zvonice Psinice
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Ves Psinice je prvně písemně zmiňována r. 1352. V roce 1357 vystupuje poprvé v pramenech farář v Psinicích jménem Mikuláš. Pohan z Psinic založil v roce 1358 při zdejším kostele a oltáři sv. Jakuba kaplanství. V držení vsi se pak střídali příslušníci drobné šlechty, až r. 1567 je poprvé při prodeji panství Kryštofu z Lobkowicz uváděna také psinická tvrz. Brzy na to, po r. 1593 však již tvrz není zmiňována a patrně splynula s ostatními objekty dvora, takže dnes není možno její umístění lokalizovat. Na základě císařského nařízení z r. 1635 byla ves jako součást bývalého Valdštejnova panství Staré Hrady postoupena Jindřichu Schlikovi. ...
10.6. 2016

historie

U kostela byla kolem roku 1600 vystavěna dřevěná zvonice vysoká 12 metrů. Její konstrukce vychází z kombinované konstrukce vzpěradlové a štenýřové (tzv. štenýře jsou vlastně rohové sloupy, vzpěry jsou šikmé trámy v trojúhelníkové vazbě). Z tohoto konstrukčního systému vychází i její tvar. Dolní část je osmiboká, horní patro čtyřboké a střešní část končí strmou špicí. Svislá linie navozuje dojem gotiky. V horním patře v trojúhelníkové zvonové

Jiří Špaček (s využitím publikace Karla Kuči: České, moravské a slezské zvonice, Libri 1994) ), 10.6. 2016