hrad Radosno

Freudenschloss, Freudenburg
Hrad vznikl zřejmě v 2. pol. 13. stol. k ochraně hranic. Poprvé je zmiňován r. 1355, kdy jej obsadila vojska českého krále Karla IV., jelikož byl základnou lupičů. Loupežníkům sloužil ještě několikrát, proto byl také r. 1497 vratislavským vojskem pobořen a již nebyl obnoven.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Nedaleko česko-polské hranice se v hornaté krajině mezi Broumovem a Wałbrzychem nachází několik zajímavých, ale u nás nepříliš známých zřícenin strážních hradů. Jedním z těchto hradů je i zamek (v Polsku se takto označují zámky i hrady) Radosno stojící v nadmořské výšce 770 metrů v severozápadní části Suchých hor (Góry Suche) severně pod vrchem Suchawa (928 m n. m.). K hradu se nejlépe dostanete z obce Sokołowsko po žluté turistické značce, která vede dál na nejvyšší vrch Suchých hor Waligóru. V nejvýchodnější části obce při turistické stezce nedaleko okraje území zvaného Park Krajobrazowy Sudetów Wałbrzyskich je parkoviště, kde se ...
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.turistika.cz a další, 12.6. 2016

historie

Hrad Radosno byl zřejmě jedním z mnoha hradů vybudovaných v 2. polovině 13. století za svídnicko-javorského knížete Boleslava I. Surového (Bolko I. Surowy) k ochraně jižní hranice Polska. Spolu s hrady Nowy Dwór, Grodno a Rogowiec tvořil obranou linii chránící jižní hranice Polska. Původně měl kamennou věž (bergfrit) o průměru 7,2 metru, kterou obklopovalo dřevěné opevnění. Vchod do věže se nacházel ve výšce 4 metry nad zemí. Později dřevěnou

Luděk Vláčil- zdroj:L. Kajzer, S. Kołodziejski, J. Salm: Leksykon zamków v Polsce,nakl. Arkady, Warszawa, 2003, http://www.zamki.hm.pl/, http://www.turistika.cz a další, 12.6. 2016
    Polsko
    dolnośląskie