hrad Nowy Dwór

Waldenburg, Neuhaus
Hrad vznikl zřejmě na přelomu 13.-14. stol. k ochraně hranic. V r. 1392 hrad a celé svídnicko-javorské knížectví připadlo Koruně České. Později patřil s krátkými přestávkami Četrycům. Byl několikrát neúspěšně obléhán. Vyhořel po zásahu bleskem r. 1581.
© Luděk Vláčil 06/2016
Graficke pismenko Nedaleko česko-polské hranice se v hornaté krajině mezi Broumovem a Wałbrzychem (česky Valdenburk nebo Valbřich) nachází několik zajímavých, ale u nás nepříliš známých zřícenin strážních hradů. Jedním z těchto hradů je i zamek (v Polsku se takto označují zámky i hrady) Nowy Dwór. Hrad z přelomu 13. a 14. století se nachází v Dolnoslezském vojvodství v Národním parku Sudetów Wałbrzyskich v jihovýchodní části pohoří Wałbrzyskie jižně od Podgórze okres Wałbrzych jižně od okresního města. Hrad stojí na zalesněném kuželovitém skalním vrchu zvaném Zamkowa Góra (618 m n. m.). K hradu se nejlépe dostanete z obce Podgórze asi 3 km ...

historie

Hrad Nowy Dwór na vrchu Zamkowa Góra (620 m n. m.) byl vybudován za svídnicko-javorského knížete Boleslava I. Surového (Bolko I. Surowy) nebo za jeho následovníka Boleslava II. Malého (Bolko [nebo též Bolesław] II. Mały [Świdnicki]). Spolu s hrady Radosno, Grodno a Rogowiec tvořil obranou linii chránící jižní hranice Polska. První známá písemná zmínka o hradě pochází až z roku 1364. Po smrti Boleslava II. se správkyní celého svídnicko-javorského

Luděk Vláčil- zdroj: L. Kajzer, S. Kołodziejski, J. Salm: Leksykon zamków v Polsce,nakl. Arkady, Warszawa, 2003, https://pl.wikipedia.org a další, 13.6. 2016
    Polsko
    dolnośląskie