Kaple křížové cesty postaveny kolem roku 1723. Kaple vrcholně barokní s polygonálním půdorysem a mansardovými střechami. Zevnějšek hrubě zjednodušen při minulých opravách. Od r. 2002 probíhá rekonstrukce kapliček. Nemovitá kulturní památka České republiky.
Kapličky Křížové cesty v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Kaple křížové cesty najdeme při cestě na Kalvárii nad hřbitovem na Křížovém vrchu.
Pavel Vitek, 9.6. 2016

historie

Kaple křížové cesty byly postaveny kolem roku 1723. Z celého plánovaného komplexu staveb vznikla pouze Kalvárie a čtyři větší kaple. Kaple jsou stavbou vrcholně barokní. Mají polygonální půdorys a mansardové střechy. Lemují cestu ke Kalvárii na Křížovém vrchu. V kaplích byla umístěna zastavení křížové cesty, takzvané Moravskotřebovské pašije.

popis

Křížová cesta je tvořena čtyřmi barokními kapličkami. Měly být součástí velké křížové cesty začínající ve městě ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie a končící na Kalvárii na Křížovém vrchu. Kaple křížové cesty jsou barokní a byly postaveny kolem roku 1723. Mají složitý půdorys, který se odráží ve tvaru mansardové zvonové střechy a kopule. A je podložena profilovou římsou. Zevnějšek byl bohužel hrubě zjednodušen při předešlých opravách. V