Pozdně barokní kostel sv. Václava v Žitovlicích vystavěn v letech 1769-1772 na místě zříceného dřevěného a obnoven r. 1863. Jednolodní obdélná stavba se čtvercovým presbytářem a hranolovou věží nad západním průčelím. Nyní zchátralý a částečně vyklizený, církví nevyužíván.
Kostel Žitovlice
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Malá obec Žitovlice, která má i se sousední místní částí Pojedy jen kolem 150 obyvatel, leží na silnici III. třídy spojující Rožďalovice a Křinec. Nejbližší nádraží v Rožďalovicích na trati 061 je vzdáleno asi 4 km. Značené turistické ani cyklistické trasy tudy neprocházejí. Vesnicemi protékají od severu k jihu Seletický a Doubravanský potok, jejichž vody napájejí Žitovlický a Pojedský rybník. První historicky doložená zmínka o existenci těchto středověkých vsí pochází z počátku 14. století, o obci Žitovlice z r. 1352 a o Pojedech z r. 1323. Středověký význam Žitovlic dokládá existence farního kostela před r. 1371. V Pojedech se dochovaly cenné památky venkovské lidové architektury.
30.6. 2016

historie

Dřevěný farní kostel svatého Václava, který v Žitovlicích stál již před r. 1371, shořel r. 1618 a následně byl vystavěn nový opět ze dřeva Albrechtem Trčkou. Třicetiletou válkou a následnými událostmi Žitovlice a Pojedy zřejmě značně utrpěly, neboť v této době zde zanikla fara a Žitovlice připadly k Rožďalovicům, k nimž patřily až do r. 1850. Dřevěný kostel se r. 1757 zřítil a tak byl v letech 1769-1772 postaven nový, zděný, v barokním slohu,

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a informace obce Žitovlice a farnosti), 30.6. 2016