Hrady.cz
Na hřbitově orientovaný pozdně gotický kostel sv. Jiří patrně románského původu, prvně zmiňován r. 1357. Přestavován kolem let 1500 a 1870. Zařízení novogotické, pravidelné mše se nekonají. U kostela památná dřevěná zvonice a socha sv. Jana Nepomuckého.
Kostel sv. Jiří Psinice
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Ves Psinice je prvně písemně zmiňována r. 1352. V roce 1357 vystupuje poprvé v pramenech farář v Psinicích jménem Mikuláš. Pohan z Psinic založil v roce 1358 při zdejším kostele a oltáři sv. Jakuba kaplanství. V držení vsi se pak střídali příslušníci drobné šlechty, až r. 1567 je poprvé při prodeji panství Kryštofu z Lobkowicz uváděna také psinická tvrz. Brzy na to, po r. 1593 však již tvrz není zmiňována a patrně splynula s ostatními objekty dvora, takže dnes není možno její umístění lokalizovat. Na základě císařského nařízení z r. 1635 byla ves jako součást bývalého Valdštejnova panství Staré Hrady postoupena Jindřichu Schlikovi. ...
10.6. 2016

historie

Na severním okraji vsi nad malým rybníčkem se v dominantní poloze na hřbitově nachází gotický jednolodní kostel sv. Jiří, který je poprvé zmiňován roku 1357 a který byl zřejmě původně vybudován v románském slohu. Po přestavbě kolem r. 1500 a po úpravách kolem r. 1870 má v současnosti pozdně gotický ráz. To potvrzují hrotitá okna v hlubokých špaletách, dílem s původními ozdobnými kružbami. K obdélné lodi je připojen pětiboký presbytář s

Jiří Špaček (použité zdroje: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a webové stránky města Libáň)), 10.6. 2016