Samota Hraza, dnes zbytek vodního mlýna, hospody a dvou stavení. V minulosti zde bývala kaplička sv. Jana Nepomuckého. Samota vznikla jako náhrada středověké vesnice Stará Ves (zmínka r. 1459), která byla zrušena postavením rybníka.
Hraza - bývalý hostinec
Rozehnal Ivo 05/2016
Graficke pismenko Hraza je samota, dnes ležící u čističky odpadních vod města Prostějova. Jedná se o komplex asi čtyř budov s velmi zajímavou historií. Dějiny Hrazy se vážou ke středověké vesnici Stará Ves, o které je jediná písemná zmínka v roce 1459. Vesnice původně stávala jižně od dnešní čističky vod. Zanikla vytvořením rybníka Velký Rakouský (tehdy zanikla i nedaleká ves Rakousky). Osídlení v místě vesnice trvalo již od dob neolitu, jak zjistil archeologický průzkum. Vesnice však byla částečně přenesena do prostor Hrazy. Tehdy zde stával významný starodávný les, který patřil městečku Kralice na Hané. Dosvědčují to i četné listiny, např. markraběte Jošta. Les ...
Ivo Rozehnal - zdroj: kniha Kralice na Hané 2002, 8.6. 2016

Prostějov  (PT)