Barokní kostel sv. Václava nahradil v letech 1730-1732 níže položenou gotickou stavbu ze 14. stol. Vznikl podle plánů pražského architekta Tomáše Haffeneckera, po jehož smrti r. 1730 se na dokončení podílel i K. I. Dienzenhofer. Zařízení barokní z doby stavby. Od r. 1958 kulturní památka.
Kostel Činěves
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Obec Činěves je prvně písemně doložena r. 1294 a dnes má kolem 500 obyvatel. Leží severně od Poděbrad u křížení silnic I/32, II/275 a II/330. Má železniční zastávku na regionální trati 062 z Křince do Chlumce nad Cidlinou, ta je však bez praktického významu, protože se nachází o samotě poblíž Jakubského rybníka 3 km severovýchodně od vlastní obce.
Kostel sv. Václava stojí na hřbitově v dominantní poloze na návrší nad obcí a je zdaleka viditelný.
16.6. 2016

historie

Původní gotický kostel sv. Václava v Činěvsi stával níže než dnešní chrám a zprávy o něm pocházejí ze 70. let 14. století. Opravován byl v letech 1591 a 1614, ale počátkem 18. století bylo rozhodnuto o jeho nahrazení novou stavbou. Novostavba barokního chrámu sv. Václava byla programově založena na urbanisticky exponovaném místě, a to na kopci nad vsí. Vznikala v letech 1730-1732 podle plánů pražského malostranského stavitele Tomáše

Jiří Špaček (zdroje: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a webové stránky obce), 16.6. 2016