Moje místa 0
Pískovcový hladký mariánský sloup se sochou Panny Marie a Ježíška z r. 1692. Vystavěn frenštátskými měšťany za faráře Jakuba Valentina Paličky jako poděkování za ukončení morové rány a za ochranu před ní. Socha má poměrně lidové vzezření, z čehož lze usuzovat na autorství místního sochaře.
© Jan P. Štěpánek 06/2016
Graficke pismenko Pískovcový mariánský sloup ve středu severozápadní části centrálního frenštátského náměstí Míru. Sloup s mariánskou sochou byl vztyčen podle vytesaného nápisu na sloupu v roce 1692. Dle archaického lidového vzezření hlavního sousoší lze soudit na autorství některého místního sochaře. I tato skutečnost však přidává památce na originalitě a představuje snahu malého provinčního městečka na konci 17. století přiblížit se bohatším sousedům a nezůstávat tak říkajíc pozadu. Ačkoliv však ve velkých městech převládala na církevních stavbách a památkách latina, frenštátský mariánský sloup je ozdoben českými nápisy.

popis

Štíhlá kamenná stavba na čtvercovém půdoryse je složena z trojice kamenných schodů, dvou hranolovitých odstupňovaných částí s výraznými profilovanými hlavicemi a nejvýše položeným vlastním kruhovým sloupem na hranolovité patce a s odstupňovanou hranolovitou hlavicí. Na té je posazen čtyřhraný podstavec stylizovaný do podoby čtyř andělíčků, kteří na svých hřbetech nesou vlastní sochu Panny Marie s Ježíškem na půlměsíci. Madonna má bohatě řasené