Kostel postaven r. 1340 jako gotická svatyně sv. Ludmily, upraven v 16. a 17. stol. barokně a zasvěcen sv. Martinovi, zrušen r. 1783. Budova prodána r. 1827 a využívána k hospodářským účelům. Kostel obnoven r. 1926, objeveny vzácné středověké malby z doby Karla IV.
Kostel Dražice n. Jiz.
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Ves Dražice na řece Jizeře vznikla jako hospodářské zázemí gotického hradu (viz samostatné heslo) založeného před r. 1264. Nyní je průmyslovou místní částí města Benátky nad Jizerou. Leží na silnici III. třídy, která je spojkou mezi silnicí II/610 na levém břehu Jizery a Zdětínem na silnici II/272. Nejbližší nádraží Zdětín na trati 070 je vzdáleno přes 4 km. Dražicemi prochází dálková, červeně značená turistická stezka, která sleduje Jizeru proti jejímu toku od Sojovic k Mladé Boleslavi.
5.6. 2016

historie

Dražice, původně samostatná osada, měly svůj svatostánek, který byl postaven roku 1340 jako jednolodní gotická stavba. Původně byl kostelík Janem IV. z Dražic zasvěcen sv. Ludmile a dosazováni sem byli pouze katoličtí faráři, a to dokonce i v průběhu husitských bouří. Původní jednolodní gotická stavba se v přestavěné podobě dochovala dodnes. První stavební úpravy proběhly v 16. století, přesto kostel postupně přestal být využíván k liturgickým

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Benátky nad Jizerou), 6.6. 2016