Kaple sv. Rodiny postavena ve 20. letech 18. století. Stojí uprostřed náměstí. V roce 1783 odsvěcena. Nahradila radnici. V současnosti modlitebna církve čs. husitské. Hranolovitá stavba s nárožními pilastry a střechou zakončenou osmihrannou lucernou s věžičkou.
Kaple sv. Rodiny na náměstí v Benátkách nad Jizerou
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Město Benátky nad Jizerou leží na silnice II/610 poblíž dálnice D10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví. Nachází se 17 km jižně od Mladé Boleslavi a 26 km severovýchodně od severovýchodního okraje Prahy. Kapli sv. Rodiny najdeme v horní části města zvané Nové Benátky, na Husově náměstí.
Pavel Vitek, 5.6. 2016

historie

Nejstarší dochovaná písemná zmínka o Benátkách nad Jizerou pochází z r. 1052. Kaple sv. Rodiny byla postavena hrabětem Ignácem Zikmundem z Klenové ve 20. letech 18. století uprostřed náměstí, které se v současnosti nazývá Husovo. Od své výstavby sloužila církevním účelům přibližně pouhých 60 let. Na základě náboženských reforem císaře Josefa II. byla kaple v r. 1783 odsvěcena. V r. 1794 chátrající budovu koupil benátecký měšťan Ludvík Černý a

Pavel Vítek – zdroj: POCHE Emanuel, Umělecké památky Čech. 1. vyd. sv. 1. Praha, Academia, 5.6. 2016

popis

Kaple sv. Rodiny je hranolovitá barokní stavba s bohatě členěnými nárožními pilastry a střechou zakončenou osmihrannou lucernou s věžičkou. Po jejím odsvěcení a získání do vlastnictví města byla kaple zásadně přestavěna. Vnitřní prostory byly rozděleny na přízemí a dvě patra a městský magistrát zde zřídil kanceláře. Také vnější podoba byla pozměněna. Původní velká okna byla zazděna a nahrazena menšími okny v jednotlivých patrech. Přestavěn byl

Mladá Boleslav  (MB)
    Benátky nad Jizerou