Moje místa 0
Roku 1767 ke kostelu přistavěna loretánská kaple, stavebníkem byl třebovský měšťan Matouš Klosy. Kaple zastřešena a na vrcholu sanktusník. Autorem fresek je Juda Tadeáš Supper. V kapli je i pohřben. V roce 1995 kaple restaurována.
Loretánská kaple v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Loretánská kaple leží na severní straně kostela Nanebevzetí Panny Marie.
Pavel Vitek, 4.6. 2016

popis

Roku 1767 byla ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie přistavěna loretánská kaple. Jejím stavebníkem byl třebovský měšťan Matouš Klosy. Kaple zaujímá cíp mezi věží a závěrem kostela. Kratší stranou je přistavěna k věži, delší stranou pak k boční kapli chrámové lodi. Kaple je zastřešena a na vrcholu střechy má vlastní sanktusník. Autorem venkovních fresek je Juda Tadeáš Supper, který žil v letech 1712-1771. Narodil se v Mohelnici, zemřel v Moravské

Pavel Vítek – zdroj: Moravskotřebovské vlastivědné listy. Moravská Třebová, Městské muzeum v Moravské Třebové, 1995, 4.6. 2016