Kostel sv. Jana Nepomuckého byl postaven v letech 1777–1779, a to ve stylu italské renesance. Jednolodní stavba s odsazeným kněžištěm má čtyřhrannou korunovanou věž s obloukovou kupolí. Ve věži jsou zavěšeny dva zvony, třetí pak v sanktusníku nad kostelní lodí.
Kostel sv. Jana Nepomuckého v Karlovicích u Vrbna pod Pradědem
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Obec Karlovice najdeme v Jeseníkách 5 km východně od Vrbna pod Pradědem a 17 km severně od Bruntálu. Kostel sv. Jana Nepomuckého se nachází asi v polovině obce. Stojí nad hlavní silnicí procházející obcí pod hřbitovem a je nepřehlédnutelný.
Pavel Vitek, 3.6. 2016

historie

Na místě současné obce vznikla obec Hütten (Hutě), která se připomíná roku 1558. Původně od roku 1725 stávala v místech dnešního hřbitova kaplička. Hřbitov byl založen kolem roku 1700. Kaplička však poměrně brzo zchátrala a kapacitně již nestačila stoupajícímu počtu obyvatel. Kostel sv. Jana Nepomuckého byl postaven v letech 1777–1779.

popis

Kostel sv. Jana Nepomuckého je podélná stavba ve stylu italské renesance ovlivněné barokem. Nemá žádné zvláštní ozdoby. Jedná se o jednolodní stavbu s odsazeným kněžištěm, sakristií na jihozápadě a věží nad vstupní částí. Jeho půdorys představuje 33×15 m, na výšku má 14 m. Čtyřhranná korunovaná věž s obloukovou kupolí je vestavěna do budovy a tvoří s ní jednotný celek. Kostel je rozdělen do několika částí. Kněžiště se nachází na východní straně