Moje místa 0
Současný kostel v Mnichovicích byl postaven na základech vyhořelého gotického v letech 1746-1754 ve stylu selského baroka. Jde o jednolodní kostel s polokruhovým presbytářem. Do náměstí je obrácen jižním bokem lodi, jehož průčelí je velice zdobné s rozložitým štítem a tvoří zdánlivě průčelí hlavní.
Mnichovice kostel
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Ves Mnichovice byla založena r. 1134 mnichy sázavského kláštera a odtud pochází její jméno. Od r. 1420 měla status trhového městečka, pozdějšího městyse a r. 2000 se stala městem. Městu dominuje zdaleka nápadná barokní stavba kostela Narození Panny Marie z poloviny 18. století na nejvyšším místě náměstí.
Mnichovice jsou dopravně výborně dostupné. Leží v těsné blízkosti dálnice D1, z níž je třeba sjíždět na exitu Říčany. Prochází jimi také silnice II/508 ze Struhařova do Mirošovic.
Mnichovice mají železniční zastávku na frekventované trati 221 Praha-Benešov s častým spojením.
31.5. 2016

historie

V Kosmově kronice píše sázavský mnich, který po smrti Kosmově samostatně v kronice pokračoval, že opat Silvestr ve vsi zvané Mnichovice vybudoval baziliku ke cti svatého Michaela a všech ctností nebeských. To bylo v r. 1140. Mnichovice nabývaly na významu a románský kostel brzy svou velikostí nedostačoval, a tak byl kolem r. 1330 přestavěn na kostel gotický se zasvěcením Narození Panny Marie. V jeho věži byly tři velké zvony, zvané Jan, Burian a

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Mnichovice), 1.6. 2016