Moje místa 0
Jednolodní kostel vystavěn kolem r. 1570. Gotická věž a na severní straně rovněž gotická kaple. Hlavní oltář pseudorománský s obrazem sv. Jiří z konce 16. století. Klasicistní kazatelna z doby kolem r. 1800. Místo původního presbytáře moderní čtvercová přístavba.
Kostel sv. Jiří v Kunčině
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Obec Kunčinu najdeme 5,5 km severovýchodně od Moravské Třebové a 20 km východně od Svitav. Kostel sv. Jiří leží v centru obce a je její nepřehlédnutelnou dominantou.
Pavel Vitek, 28.5. 2016

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1270. Kostel sv. Jiří je dominantou obce. Vystavěn byl kolem roku 1570. Základy má tedy ještě pozdně gotické, ale už i renesanční. V jeho západním průčelí najdeme gotickou věž a při severní straně rovněž gotickou čtvercovou kapli s mohutnou křížovou žebrovou klenbou. I když byl kostel původně pozdně gotický, je v současné době již směsí různých architektonických slohů. Presbytář byl totiž necitlivě

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech K-O, ČSAV Ústav teorie a dějin umění, PhDr Emanuel Poche a kol. Academia Praha 1980, 28.5. 2016

popis

Kunčinský kostel sv. Jiří je jednolodní stavba. Loď je zaklenuta renesanční valenou klenbou s lunetami, kruchta je dřevěná. Do věže se vstupuje pozdně gotickým portálem. V horním patře je nad oknem vsazena kamenná deska se třemi znaky. Vnitřní zařízení pochází z různých období. Hlavní oltář je pseudorománský. Obsahuje ale pozdně renesanční reliéf sv. Jiří z konce 16. století. Klasicistní kazatelna pochází z doby kolem roku 1800. Boční oltáře a