Zámek byl přestavěn koncem 18. stol. rodinou Hildprantů ze starší tvrze. Později byl zámek v majetku Ondřeje Zieglera, který v rámci pseudogotické přestavby přistavěl patro. V r. 1946 získala zámek TJ Sokol a od r. 1999 je vlastníkem obec.
Graficke pismenko Obec Osvračín leží nedaleko Staňkova směrem na Blížejov. V obci najdete kromě zámku, kostel a na kopci nazývaném Zámecký kopec nebo vrch, stával hrad.
Zámek vznikl přestavbou z tvrze v 18. stol. na zámek. Jedná se o jednoduchou dvoukřídloou jednoposchoďovou budovu, dnes v majetku obce slouží pro její kulturní potřeby. V okolí zámku býval park.

Osvračínem prochází naučná stezka "Po stopách Jiráskovy Lucerny", která začíná u železniční zastávky Osvračín a vede mimo jiné přes obec Hlohová. Hlohovský mlýn Paseka byl snad předlohou pro mlýn z Jiráskovy hry Lucerna.
19.5. 2004

historie

Na místě zámku podle některých autorů stávala tvrz, která je poprvé připomínána v písemných pramenech z roku 1585. Jejím držitelem byl v té době Jiřík z Kočova. Později zde vládli Černínové a Jakub z Chudenic, od kterého Osvračín koupil rytíř Josef Jan Hildprant z Ottenhausenu. V držení Hildprantů byl Osvračín až do konce 18. století a někdy v té době také došlo k přestavbě tvrze na jednoduchý pozdně barokní zámek. Do roku 1945 patřil zámek