Původně románská stavba obklopena dosud využívaným hřbitovem a vysokou ohradní zdí. Z románského kostela se zachovala hranolová věž a západní polovina lodi, zbytek lodi a presbytář jsou gotické. Na východ od kostela stojí čtyřboká jednopatrová zvonice z roku 1646. Na hřbitově socha Krista.
Kostel sv. Martina v Dolním Újezdu
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Dolní Újezd leží u silnice I/39 vedoucí z Litomyšle do Proseče. Nachází se 6 km jihozápadně od Litomyšle. Kostel sv. Martina najdeme v centru obce po pravé straně při jízdě z Litomyšle.
Pavel Vitek, 24.5. 2016

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1167. Kostel sv. Martina je původně románská tribunová stavba situovaná ve středu obce. Přesné datum výstavby kostela není známo, předpokládá se, že pochází asi z 1. poloviny 13. století. Stavba je obklopena ze západní a jižní strany stále využívaným hřbitovem a obíhá ji vysoká ohradní zeď. Z gotického období pochází přístavba presbytáře, předsíně a sakristie, jižní portál byl upraven renesančně v roce

Pavel Vítek – zdroj: Karolina Juzová, Masarykova universita, Pedagogická fakulta, Katedra historie, Brno 2007, Nejvýznamnější sakrální dominanty obce Dolní Újezd., 24.5. 2016

popis

Kostel sv. Martina v Dolním Újezdu je jednolodní stavba s trojboce zakončeným presbytářem. Ten je posazen na mírně předstupující sokl, zakončený skosenou pískovcovou římsou. Ze soklu vyrůstá samotná hmota presbytáře. V západní části kostela se nachází kruchta, která je v současnosti nově upravena. K presbytáři ze severní strany přiléhá sakristie v obdélníkovém půdorysu a k věži a severozápadnímu nároží lodi je připojena také obdélníková předsíň.