Kostel sv. Zikmunda byl v gotické podobě postaven r. 1360, do r. 1639 byl farním. Současná podoba pochází patrně z 1. poloviny 19. stol., kdy byla pořízena také většina vybavení. Nyní filiální ve farnosti Starý Knín. Kolem kostela udržován malý hřbitov.
Kostel sv. Zikmunda
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Ves Velká Hraštice byla založena krátce před r. 1360 pod názvem Petrova Lhota a r. 1360 je doloženo dokončení gotické stavby kostela sv. Zikmunda, tehdy farního. V té době byla ves královským majetkem, ale již r. 1365 byla prodána do šlechtických rukou. Když ji r. 1639 vypálili Švédové, zůstaly tu jen tři statky a definitivně zanikla fara. Zatímco sousední osada Malá Hraštice se rozvíjela, původní ves mezi poli, která má asi 250 obyvatel, zůstala na konci světa, kam vede k východu jen úzká kilometrová silnička z Malé Hraštice. Ta je nyní třikrát větší a je sídlem obecních orgánů, Velká Hraštice je pouze místní částí. Malou Hrašticí prochází silnice II/116 z Berouna do Nového Knína a je tu též nádražíčko na regionální železniční trati 210 z Prahy do Dobříše.
24.5. 2016

historie

Dokončení stavby gotického kostela ve Velké Hraštici je doloženo r. 1360. Tehdy šlo o kostel farní, fara však zanikla po vypálení vsi Švédy za třicetileté války r. 1639. Neobvyklé zasvěcení kostela sv. Zikmundovi souvisí se skutečností, že ves byla královským majetkem a kostel byl stavěn za vlády Karla IV., který byl známým sběratelem ostatků svatých. Karel IV. získal již r. 1355 pro chrám sv. Víta lebku sv. Zikmunda, kterého prohlásil za

Jiří Špaček (s využitím informační tabule na místě), 24.5. 2016

Příbram  (PB)