Kostel pochází z konce 17. století, dokončen r. 1690. Sloužil jako klášterní u kláštera františkánů. Je zařízen barokním mobiliářem z 18. století. Kostel sv. Josefa v Moravské Třebové je v rámci města jednou z prvních barokních staveb.
Klášter františkánů v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Klášter františkánů s kostelem sv. Josefa najdeme cca 500 m od náměstí T. G. Masaryka západním směrem po levé straně při dříve hlavní silnici do Svitav.

historie

Do Moravské Třebové povolal františkány hrabě Karel Eusebius z Lichtensteina r. 1678. Kostel i klášter si vystavěli bratři sami za pomoci měšťanů a okolních věřících. Stavba kláštera byla zahájena položením základního kamene ke kostelu 30. května 1680. V roce 1683 byl dokončen hlavní trakt klášterní budovy, v roce 1689 bylo postaveno křídlo přiléhající ke kostelu, dokončené v roce 1695. V roce 1689 byl dokončen kostel sv. Josefa. A o sedm let

Pavel Vítek – zdroj: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav pro dějiny umění, Veronika Skopalová, Klášterní kostel sv. Josefa, 24.5. 2016

popis

Budova kláštera je nenáročná stavba. Připomíná strohé stavby kapucínského řádu v době baroka. Stavba má význam jako zvěstovatel barokního období nejen ve městě ale i v rámci moravskotřebovského regionu. Kostel má i s vedlejší kaplí sv. Petra osm oltářů. Nejvýznamnějším dílem je socha sv. Josefa z r. 1712, umístěná nad vchodem do kláštera, která je dílem sochaře Jiřího Antonína Heinze. V rajském dvoře v klášteře se nachází studna z roku 1704.