Současný kostel je již pátým v pořadí. Pochází z let 1755–1758. Poslední opravy proběhly ve druhé polovině 20. století. Je jeden z nejkrásnějších v okolí. Velmi prostorná klenutá kostelní loď. Uvnitř věže se nacházejí čtyři zvony.
Kostel sv. Jana Křtitele v Ryžovišti
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Obec Ryžoviště leží 9 km jihovýchodně od Rýmařova, 15 km jihozápadně od Bruntálu a 17 km severně od Šternberka. Kostel sv. Jana Křtitele najdeme jižně od hlavního náměstí v centru obce, od Náměstí Míru. Je postaven na malém kopci a převyšuje celé město.
Pavel Vitek, 16.5. 2016

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1317. Současný kostel je již pátým ryžovišťským kostelem v pořadí. První dřevěná kaple byla vystavěna v roce 1289. Stála na jiném místě než stojí dnešní kostel a byla vypálena v době husitských válek. V roce 1433 byla v poněkud větší podobě obnovena. Již před rokem 1492 mělo Ryžoviště kostel a faru. Asi po 100 letech byla i tato kaple spálena, a to z důvodu morové nákazy. Tehdy byla vypálena celá osada.

Pavel Vítek – zdroj: Robert Richter, Naše Ryžoviště, 16.5. 2016

popis

Kostel v Ryžovišti je jeden z nejkrásnějších chrámů v celém okolí. Vysoko klenutá kostelní loď je velmi prostorná, je 37 m dlouhá a 13 m široká. Velmi prostorný oltář je krásným vysokým obloukovým klenutím. Na něm jsou vyobrazeny 4 fresky. Pocházejí z roku 1902. Jedná se o Zvěstování Panny Marie, Narození Páně, Obřezávání a Zjevení Krista. Autorem fresek je Josef Hübsch z Prahy. Hudební kůr je naproti hlavnímu oltáři a spočívá na dvou kamenných

Bruntál  (BR)
    Ryžoviště