kostel sv. Štěpána krále

kostol sv. Štefana kráľa, kostol sv. Štefana Uhorského, Bernolákovo (Čeklís)
Kostel vznikl zřejmě někdy v pol. 12. stol. Původně románská stavba byla ve 14. stol. goticky přestavěna. Další úpravy proběhly v 17. a 18. stol. V 19. stol. byl upraven krov a zvýšen západní štít lodě. Poslední významná úprava se udála počátkem 50. let 20. stol.
Kostel od SV.
Graficke pismenko Obec Bernolákovo se do roku 1948 nazývala Čeklís. Leží na jižním Slovensku v okrese Senec severovýchodně od Bratislavy. Mezi nejvýznamnější památky patří zámek a zřícenina hradu, na jehož místě stojí vodárna z období první republiky. Nedaleko stojí římskokatolický farní kostel zasvěcený svatému Štěpánovi I., jenž byl nitranským knížetem a později i uherským králem. Pod kostelem se nacházejí hroby šlechtického rodu Esterházyovců. Stavbu obklopuje hřbitov obehnaný zídkou. U hřbitovní brány stojí dochovaný sloup hanby ze 17. století. Dále v obci stojí kaplička sv. Anny z roku 1835.

historie

Kostel na okraji hradního kopce Várdomb vznikl zřejmě již v polovině 12. století. Jednalo se o poměrně velkou jednolodní románskou stavbu bez věže postavenou z kvádrového kamene. Rozměry kostela byly asi 15 x 9 m. První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1209, tedy z doby, kdy zde již kostel stál. Ve 14. století byla románská stavba přestavěna v gotickém slohu a dostala současné presbyterium, které přímo navazuje na zdi lodě. Z roku 1562 se

Luděk Vláčil- zdroj: infornační ceduje, http://www.apsida.sk a další, 26.5. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec