kostel sv. Štěpána krále

kostol sv. Štefana kráľa, Stupava
V r. 1390 prvně zmiňován dřevěný kostel. Později postaven kamenný s hradbou. V letech 1763-1767 barokně přestavěn. V r. 1911 zasáhl kostel požár. Při obnově byla upravena do současné podoby věž nad průčelím. Poslední oprava proběhla v r. 2007. Součástí areálu je i fara.
© Luděk Vláčil 05/2016
Římskokatolický farní kostel sv. Štěpána krále se nachází na náměstí sv. Trojice v centru města Stupava na jihozápadním Slovensku v Bratislavském kraji. Kostel je zasvěcen svatému Štěpánovi I., jenž byl nitranským knížetem a později i uherským králem. Od kostela vychází modře a žlutě značená turistická stezka směřující do krásné chráněné krajinné oblasti Malé Karpaty. K dalším památkám města patří například kaštěl (zámek), soustava měšťanských domů tzv. Zemanské, Troyerovská kúrie, židovská synagoga (tzv. Nová) z roku 1803, římská vojenská stanice, židovský hřbitov s nejstarším zachovalým židovským náhrobkem na Slovensku z roku 1646, pranýř z roku 1766 a zřícenina nedalekého hradu Pajštún.

historie

Existenci stupavského kostela dokládají údaje ze starých kronik již ve 14. století. Původně se jednalo o jednolodní dřevěný kostelík, později se uvádí jako kostelní hrad. V 15. století byl opevněn vysokou zdí a sloužil také jako útočiště obyvatelstva v neklidných dobách. Počátkem 18. století byla přistavěna kaple. Nejradikálnější přestavbou kostel prošel v letech 1763-1767, kdy byla Stupava pod správou rodiny Pálffyovců (Pálfiovců). Podle

Luděk Vláčil- zdroj: www.farastupava.sk, http://www.krajinazaskolou.cz/ a další, 23.6. 2016

popis

Dnes je kostel trojlodní stavbou s oblým uzávěrem presbytáře a vestavěným chórem na západní straně. Presbyterium má kopulovitou klenbu. Výzdoba kostela je pozdně barokní a jeho hlavní oltář z roku 1904 je pseudobarokní. Kostelní lodě jsou zaklenuty křížovou klenbou. Na severní a jižní straně v prostoru druhého klenbového pole jsou přistavěny kaple. Hlavní průčelí kostela je členěno pilastry s iónskou hlavicí a nikami osazenými sochami světců.

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.farastupava.sk/ a další, 29.6. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec