Moje místa 0
Kostel byl postaven v letech 1816-1817. V letech 1971-1972 byla rekonstruována střecha a zhotovena březolitová omítka. V současnosti je kostel filiální patřící k farnosti Drahotuše. Před vchodem je kamenný kříž z r. 1880.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Středolesí je jednou z nejmenších místních částí města Hranice. Rozkládá se v lesnaté krajině v Oderských vrších mimo hlavní silnice, severně od vlastních Hranic. Dnes v této zastrčené vesničce, kam vede pouze jedna asfaltová cesta vybudovaná v r. 1973, žije asi 48 obyvatel. Nejvýraznější dominantou vesnice je filiální kostel sv. Antonína Paduánského stojící v centru. Před kostelem se nachází kamenný kříž z r. 1880 a nedaleko je ještě malá kaple Božího Těla. Centrem prochází zeleně značená turistická cesta. V okolí malebné, klidné vesničky se nachází zříceniny hradů Puchart a Drahotuš. Další zajímavou, avšak poměrně mladou stavbou je nedaleký hrádek Kunzov z r. 1908.

historie

Poprvé se Středolesí (Středulesí) uvádí v r. 1365, kdy ho Jindřich z Drahotuš zapsal do zemských desek olomouckých spolu s dalším zbožím svému bratru Jarošovi z Drahotuš. V té době byla ves součástí drahotušského panství a od roku 1476 za pánů z Pernštejna se stala součástí hranického panství. V době pobělohorské připadl majetek hranického panství knížecímu rodu Dietrichsteinů, který jej držel až do roku 1945. Ves byla střídavě spravována

Luděk Vláčil- zdroj: http://mic.hranet.cz/, http://historie.hranet.cz a další, 11.5. 2016