Moje místa 0
První dřevěný kostelík z r. 1408, zničili v r. 1432 husité. Současná byla stavba postavena v r. 1781. V r. 1922 byl pořízen nový zvon. V 90. l. 20. stol. byla břidlicová krytina střechy vyměněna za kanadský šindel. Dnes zchátralý filiální kostelík patří k potštátské farnosti.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Malebná vesnička Boškov, sloužící převážně k rekreaci, je místní částí města Potštátu, od něhož je vzdálena asi 3 km jihozápadním směrem. Leží v Olomouckém kraji v okrese Přerov. Nejvýznamnější památkou vsi je hezký malý kamenný, filiální kostelík sv. Maří Magdaleny. Bezvěžovou stavbu se zaoblenými nárožími a malou lucernou obklopuje hřbitov uzavřený rozpadající se kamennou zdí. U hřbitovní branky stojí kamenný kříž z roku 1905. Kromě kostela se zde nachází i malá, bývalá kaple ležící v malém hájku asi 300 metrů jižně od kostela, která dnes slouží jako myslivecká chata. Nedaleko kaple na vrchu nad Boškovem se donedávna nacházely také pozůstatky větrného mlýna.

historie

První písemná zmínka o vesničce Boškov, původně Bočkov, něm. Boschkau, pochází z roku 1394, kdy náležela k panství Bočka z Kunštátu, kterým byla pravděpodobně také založena. První známou sakrální stavbou ve vsi byl dřevěný kostelík z roku 1408, který v roce 1432 zničili husité. V roce 1781 byla na místo zničeného kostela postavena zděná kaple. V té době bylo v Boškově 225 obyvatel v 10 velkých a 6 menších gruntech a v r. 1900 zde již žilo ve 101

Luděk Vláčil- zdroj: https://img.signaly.cz/, http://www.turistika.cz, http://www.radslavice.cz a další, 19.5. 2016