Kostel sv. Jakuba Většího v Městečku prvně doložen r. 1352. Po poškození ve třicetileté válce opraven r. 1696 a barokně přestavěn do současné podoby v letech 1731-1733. Opravován v letech 1858, 1902 a 1995, zařízení vesměs barokní. Nyní filiální ve farnosti Zbečno, ale k bohoslužbám nepoužíván.
Kostel sv. Jakuba Městečko
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Počátky osídlení oblasti dnešního Městečka spadají až do 10. století. Vznik samotné obce byl úzce spjat s výstavbou blízkého hradu Křivoklát. V 11. století byla patrně na místě dnešní obce osada, která plnila funkci podhradí. V polovině 13. století, kdy probíhala rozsáhlá přestavba a výstavba Křivoklátu, nastal na hradě nedostatek místa pro rodiny všech úředníků, služebníků a řemeslníků. Proto pro ně byla v podhradí založena ves, které bylo ihned uděleno i týdenní trhové právo, jinak udělované pouze městům. Původní název obce byl Městec, jak se tehdy říkalo trhovým vsím. Název Městečko se poprvé objevuje až r. 1558. Nejstarší dochovaná písemná zmínka ...
1.5. 2016

historie

Kostel sv. Jakuba Většího čili Staršího je v Městečku doložen již r. 1352, kdy byl pořizován soupis kostelů pro výběr papežských desátků. Gotický kostel byl vypálen na počátku husitských bouří, ale již r. 1415 je připomínán nový farář. Příznivé doby se kostel dočkal za vlády krále Vladislava II. Jagellonského, kdy byl opraven, kolem něj byl zřízen hřbitov a v letech 1497 a 1515 byly pořízeny dva zvony. Další zkázu přinesla třicetiletá válka.

Jiří Špaček (s využitím informační tabule na místě), 3.5. 2016