Novorománský kostel Narození Panny Marie v Hýskově z r. 1850 je jednolodní obdélná stavba s polygonálně ukončenou sakristií na východě. Hlavní oltář pochází z r. 1860, varhany z r. 1846. Po úpravě z r. 1904 prováděny jen nahodilé opravy, chátrající stavba využívána minimálně.
Kostel v Hýskově
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Velká průmyslová obec Hýskov leží na levém břehu Berounky v těsném sousedství města Berouna a nyní má asi 1 600 obyvatel. Nejstarší zpráva o vzniku malebné obce v tomto místě se nachází v listinách vyšehradské kapituly z r. 1088, písemně je Hýskov prvně zmiňován r. 1357. Na jižním okraji obce se na levém břehu řeky nacházela osada Stará Huť, která byla sloučena s Hýskovem v r. 1961 a jejíž název dokládá středověkou tradici zpracování železa. Ta byla v moderní době nahrazena výrobou prefabrikátů. Hýskovem prochází silnice II/116 z Berouna do Lán a je tu nádraží na trati 074 spojující Beroun a Rakovník.
Filiální novorománský kostel Narození Panny Marie, který stojí na vyvýšenině vedle školy, nahradil r. 1850 starší starohuťskou kapli, která však stála na jiném místě a vyhořela r. 1836.
1.5. 2016

historie

Novorománský kostel Narození Panny Marie v Hýskově byl postaven r. 1850 jako filiální v tehdejší farnosti Železná. Zároveň nahradil kapli v někdejší osadě Stará Huť, kterou r. 1836 zničil požár. K obdélné orientované stavbě přiléhá na východě polygonálně ukončená sakristie. Jednolodní kostel zdobí hlavní oltář s obrazem Narozeni Panny Marie od Jana Kroupy z r. 1860. Boční oltáře zpodobňují postavy sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého. Starší než

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 2.5. 2016

Beroun  (BE)