Současný farní kostel byl postaven v letech 1753–1763 z podnětu opata Antonína Haucka, zřejmě na místě původního gotického chrámu z r. 1405. Dne 9. října 1764 jej benedikoval poslední velehradský opat Martin Filip Zury.
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Obec Jalubí se nachází ve Zlínském kraji na severovýchodním úpatí pohoří Chřiby, 4 km severozápadně od Uherského Hradiště. Nejstarší zdejší památkou je farní kostel sv. Jana Křtitele stojící na návrší na východním okraji obce. Kostel obklopuje hřbitov obehnaný zdí. K dalším zajímavostem Jalubí patří replika původního větrného mlýna. Ve vedlejší turisticky velmi atraktivní obci Modrá je rozsáhlý archeologický skanzen s vyhlídkovou věží, vykopávkami a replikou velkomoravského kostelíka. Vedle je zajímavá atrakce zvaná Živá voda, kde se můžete projít proskleným tunelem po dně rybníka. Opodál je další rybník s vyhlídkovým molem a přístřeškem, z něhož je krásný výhled na klášter s bazilikou sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě a za ním se na prostředním ze tří vrcholků vypíná hrad Buchlov.

historie

První písemná zmínka o osadě Jalubí, původně zvané De Gelube, pochází z listiny vydané olomouckým biskupem Brunonem v roce 1265. Ves patřila klášteru cisterciáků na Velehradě, který zde v roce 1405 založil gotický kostel zasvěcený sv. Janu Křtiteli. V době husitských válek byl kostel se vsí vypálen. V roce 1572 byl v kostele pochován velehradský opat Mikuláš IV. Kroner. V polovině 17. století se následkem podemletí řekou Moravou zřítil kostel

Luděk Vláčil- zdroj: http://farnost-jalubi.info a další, 3.5. 2016