Tvrz vznikla zřejmě počátkem 15. stol. V r. 1437 se uvádí rytíř Vavřinec Smetana z Osvětiman. V r. 1517 se již tvrz uvádí jako pustá. Zda byla později ještě obnovena, není známo. Dodnes se její zbytky, sklepení a části zdiva, nacházejí v domě č. p. 61.
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Městys Osvětimany leží ve Zlínském kraji v okrese Uherské Hradiště, na potoce Hruškovice v pohoří Chřiby, 15 km západně od okresního města. Nejvýznamnější památkou Osvětiman je kostel sv. Havla. Nedaleko něj stávala tvrz, jejíž pozůstatky jsou zachovány v domě č. p. 61. Centrem prochází zelená turistická stezka a od obecního úřadu vychází modře a žlutě značená stezka. Žlutá prochází významné lokality hradiska svatého Klimenta s vykopávkami základů kostelíka, ležícího asi 4 km severozápadně v přírodním parku Chřiby. V katastru Osvětiman se nachází také přírodní památka Ježovský lom. V okolí stojí dva hrady Cimburk u Koryčan a Buchlov.

historie

První písemná zmínka o vsi Osvětimany pochází z roku 1350, kdy patřila Benešovi Lambertovi z Rájce a jeho manželce Ance. Vznik tvrze se klade do počátku 15. století. V té době zde stával také kostel s farou. V držení majetku se vystřídala řada drobných vladyckých rodů. V roce 1437 se uvádí místní vladyka Vavřinec Smetana z Osvětiman. Zřejmě v době česko-uherských válek byla tvrz pobořena, protože v roce 1517 při převodu statku Filipovi z Víckova

Luděk Vláčil - Zdroj: Hrady zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku. I. 1983 a další, 30.4. 2016