Kostel a fara v Osvětimanech existovaly již někdy v 15. stol. Současný kostel byl vybudován za přispění Jana Dětřicha z Petřvaldu v letech 1689-1691 na místě starého dřevěného kostelíka. U kostela je fara a hřbitov.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Městys Osvětimany se nachází ve Zlínském kraji v okrese Uherské Hradiště na potoce Hruškovice v pohoří Chřiby, 15 km západně od okresního města. Jeho nejvýznamnější památkou je barokní farní kostel sv. Havla stojící na návrší v severní části. Nedaleko něj stávala tvrz, jejíž pozůstatky jsou zachovány v domě č. p. 61. Severozápadně od centra je koupaliště a ještě o kousek dál je přehrada, kde se také dá koupat. Centrem prochází zelená turistická stezka a od úřadu městyse vychází modře a žlutě značená stezka. Žlutá prochází významnou lokalitou hradiska svatého Klimenta s vykopávkami základů kostelíka ležícího asi 4 km severozápadně v přírodním parku Chřiby. V katastru Osvětiman se nachází také přírodní památka Ježovský lom. V okolí stojí dva hrady, Cimburk u Koryčan a Buchlov.

historie

První písemná zmínka o vsi Osvětimany pochází z roku 1350, kdy patřila Benešovi Lambertovi z Rájce a jeho manželce Ance. Kostel s farou zde stál již v 15. století. Od počátku patřila osvětimanská farnost s kostelem pod patronátní právo místních vladyků, sídlících na zdejší tvrzi. Zděný kostel sv. Havla byl postaven na místě původního dřevěného kostela, který zničil požár. Stavba byla zahájena roku 1689 za finanční podpory majitele buchlovského

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.turistika.cz/ a další, 6.5. 2016